Samtal med Idol

Sara Wennerström – läs hennes blogg här – startade ett bageri och café ute på landet i Halland som fick en omedelbar berömmelse. Henne passion och engagemang går rätt genom skärmen och vi lusläser allt hon skrivit om att starta bageri. Det här är uppenbarligen en person som gått igenom det mesta som möter oss nu i vår och vi hade gärna haft en konstant tillgång till hennes expertis. Det är såklart orealistiskt, men det visade sig till vår förtjusning att vi kunde få ett mentorsamtal.

Och här är de punkter som vi fick med oss som kan vara till nytta för alla som vill starta företag – med mina reflektioner i kursiv text efteråt:

  • Du kommer att lägga ner mycket tid och energi – värdesätt den!

Man får ofta tipset att starta bara något som du har passion för, och det är väl bra – men det kan också för med sig att man lägger ner en stor del av sin fritid också: för när blir passionen jobb och när är den fritid? Om man skriver ner den tid man faktiskt lägger ned kan man sträva mot att få ekonomisk kompensation för den. Det innebär också att man, som ägare, kan bli mer medveten om hur man ska prioritera.

  • En livsstil, men livet är mer än så

Det här hör ihop med det ovan: visst är projekt som att starta ett café på landet ett val av livsstil, men man behöver hålla att öga på att projektet inte blir hela livet.

  • Var flexibel – det som skapar ekonomi kan vara något annat än du tror från början

Sara är noga med att ett företag ska gå med vinst (vilket ju är rimligt). Genom att hålla koll på vad som faktiskt genererar pengar och göra mer av det – och mindre av det andra – kan man anpassa sitt företag. Och när man testar något nytt: ge det en rimlig prövotid, men var bered att släppa om det inte ger det du vill ha.

  • Personal – ha prövotid och se till att ni funkar tillsammans

Som organisationsutvecklare vet jag att chefer ofta blir förvånade över hur stor andel av deras tid går åt till att hantera personal (-problem). Jag har pluggat och jobbat med rekrytering och det är verkligen ett område där det finns enorma brister. Speciellt vanligt är det att organisationen lägger fokus på att försöka få ”den bästa” i stället för att undvika de sämsta. Jag har tagit fram evidensbaserade metoder för att undvika felrekryteringar, men för de allra flesta småföretagare är Saras tips det enklaste: låt personen testa ett par dagar och se hur hen funkar och relaterar till de andra (och dig själv). En varning dock – läs om bias längre ner.

  • Var inte för framgångsrik – ha lagom mycket kunder

Sara poängterade att det var inte antalet besökare som var flaskhalsen, utan allt det runtomkring. Det är en hel kedja av saker som ska fungera, från serveringstid per person, till disk, till sophantering. Som entusiast är det lätt fokusera på det roliga, som i vårt fall att laga god mat, gott kaffe och träffa kunder. Men det räcker såklart inte. Hennes tips var att växa lagom fort så att man inte offrar kvalitén för kvantiteten.

Pizzakväll hos Sara (Solhaga Stenungsbageri )- och här är det sannerligen inte brist på folk som njuter!

Sara var väldigt uppmuntrande och sa bland annat att det är klart att folk kommer att vilja komma till ett så trevligt hus ute på landet. Även om tipsen kanske gör mer direkt nytta, så är uppmuntran något som lägger sig som en varm hand kring entreprenörshjärtat.

Bias vid rekrytering Glöm inte att vi som människor väldigt lätt skapar en bias. Vi har en omedveten positiv bias framför allt till personer som är lika oss själva eller som verkar ”trevliga”. Eller, som är mycket vanligt vid tillsättning av chefer, att välja en person som är som en typisk ”chef”, med alla förutfattade meningar av vad det innebär – och som väldigt ofta leder till felrekryteringar av närmast psykopatiska personer (har du stött på någon psykopatisk chef?). För att minska din omedvetna bias är det bra om du har bestämt innan vad som är en bra prestation. Hur ser du att personen fungerar bra med kunderna – eller tvärtom? På vilket sätt märks det att hen kan lära sig snabbt – eller tvärtom? Hur märker du att hen tar ansvar – eller tvärtom? Skriv ned exempel innan du träffar någon kandidat. När du sedan försöker identifiera var de passar in på din nedskrivna mall kommer du minska fokus på din omedvetna bias och göra en bättre bedömning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *